Ναύπλιο

Αξιοθέατα Ναυπλίου


Η Πλατεία Συντάγματος, είναι η καρδιά του Ναυπλίου. Εδώ οι Ναυπλιώτες κάθονται για έναν καφέ το πρωί και τα παιδιά παίζουν τα βράδια, ενώ οι γονείς και οι παππούδες απολαμβάνουν το δείπνο τους, ζευγάρια και φίλοι συναντιούνται πάνω από κρασί ή μπύρα.

Η Πλατεία των Τριών Ναυάρχων παίρνει το όνομά της από τους τρεις ναυάρχους που πολέμησαν (και κέρδισαν) στην ελληνική πλευρά στη μάχη του Ναυαρίνου το 1827. Ο σερ Έντουαρντ Κόντρινγκτον αργότερα έγινε βοηθός του Λόρδου Νέλσον στη Μάχη του Τραφάλγκαρ.

Το όνομά του δρόμου αυτού είναι εδώ και πολύ καιρό Βασιλέως Κωνσταντίνου αλλά οι Ναυπλιώτες τον αποκαλούν «Μεγάλος Δρόμος». Αυτή είναι η κύρια αρτηρία προς το Ναύπλιο, χωρίς αυτοκίνητα και σφύζει από ζωή και πολιτισμό.

Το Παλαμήδι είναι το φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, υπό την έννοια ότι επιπλέει σχεδόν σε έναν απότομο λόφο (216 μ.) στο Ναύπλιο. Μεταξύ 1711 και 1714 οι Ενετοί έχτισαν το κάστρο (ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα) και αυτό είναι στην πραγματικότητα το τελικό φρούριο σημασίας που έχτισαν οι Βενετοί έξω από τη χώρα τους. Επίσης, θεωρείται και ένα από τα πιο εντυπωσιακά. Ωστόσο, το 1715, ένα έτος μετά την ολοκλήρωσή του, οι Τούρκοι το κατέλαβαν.

Οι Ενετοί έχτισαν το μικρό φρούριο Μπούρτζι, που βρίσκεται στον Αργολικό κόλπο και κοντά στο Ναύπλιο, το 1471. Το Μπούρτζι ήταν αρχικά μέρος της άμυνας της πόλης. Μια παχιά αλυσίδα έτρεχε από το κάστρο μέχρι την ηπειρωτική χώρα για την πρόληψη εχθρικών πλοίων από το λιμάνι.

Το παλαιότερο κάστρο του Ναυπλίου, Ακροναυπλία, ανεβαίνει στην κορυφή της παλιάς πόλης. Κάποτε ολόκληρη η πόλη υπήρχε μέσα στους τοίχους του. Μέρη του κάστρου χτίστηκαν στην Εποχή του Χαλκού, και υπάρχουν ακόμα απομεινάρια αυτών των αρχαίων τειχών στο δυτικό τμήμα του κάστρου. Η Ακροναυπλία αργότερα επεκτάθηκε και ενισχύθηκε από τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Τα χοντρά τείχη σχηματίζουν ένα ωραίο σκηνικό για την πόλη, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα έχουν εξαφανιστεί.

Το Βουλευτικό ή το Κοινοβούλιο, είναι ένα μεγάλο, γκρι κτίριο στα νότια της Πλατείας Συντάγματος. Οι Τούρκοι το έχτισαν το 1730 ως τζαμί, αλλά αργότερα στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική Λαϊκή Συνέλευση, η οποία συνεδρίασε εδώ για πρώτη φορά το 1825. Ακριβώς πίσω από το Βουλευτικό είναι το Μεντρεσέ, ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν σαν τουρκικό θρησκευτικό σχολείο σε συνδιασμό με το τζαμί.

Παραλίες Ναυπλίου


Η παραλία του Ναυπλίου ονομάζεται Αρβανιτιά, μια παραλία με βότσαλα και μικρές πέτρες, τοποθετημένη ανάμεσα στο Παλαμήδι και στην Ακροναυπλία. Η παραλία προσφέρει ξαπλώστρες / ομπρέλες, ζεστό καφέ, τουαλέτες, αποδυτήρια, κλπ. Επίσης, είναι διασκεδαστικό να βουτήξει κάποιος και να κολυμπήσει από τα χαμηλά βράχια που βρίσκονται εκεί γύρω.

Το όνομα Αρβανιτιά προέρχεται από μια ελληνική λέξη για τους Αλβανούς. Το 1779 ο Τούρκος Αγάς Πασάς ήθελε να ξεφορτωθεί μερικούς, κατά τη γνώμη του, ενοχλητικούς Αλβανούς. Τους ζήτησε να έρθουν στο Παλαμήδι και τους ώθησε αδυσώπητα από την απότομη πλαγιά του βουνού σε βέβαιο θάνατο στην παραλία.


Η Καραθώνα είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία, 3 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Μπορείτε να περπατήσετε μέχρι εκεί από μια ωραία διαδρομή που ξεκινά από την παραλία της Αρβανιτιάς (περίπου 45 λεπτά), ή να οδηγήσετε μέσω της Οδού 25ης Μαρτίου. Η παραλία είναι καλά ανεπτυγμένη, με αρκετές ταβέρνες, ξαπλώστρες / ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, ενώ συνήθως υπάρχει και αρκετός χώρος για όσους θέλουν να κάνουν ηλιοθεραπεία σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον. Το καλοκαίρι υπάρχει και λεωφορείο που σε πηγαίνει από το Ναύπλιο στην Καραθώνα. Η Καραθώνα είναι μια παραλία με «Γαλάζια σημαία».

Η παραθεριστική πόλη Τολό, 9 χλμ. από το Ναύπλιο, έχει μια σχεδόν ατελείωτη αμμώδη και καλά οργανωμένη παραλία, με έναν πλούτο από ξαπλώστρες / ομπρέλες, ταβέρνες και καφετέριες. Μπορείτε να έρθετε εδώ απλά παίρνοντας το λεωφορείο από το Ναύπλιο, το οποίο εκτελεί δρομολόγια κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Αρκετά συχνά, ένα σωρό άνθρωποι θα είναι σε αυτή την παραλία, επειδή υπάρχει μια πληθώρα από ξενοδοχεία και κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση.


Ακόμα μια μεγάλη παραλία, η οποία καλύπτεται από ψιλό χαλίκι. Συνήθως με πολύ λίγους επισκέπτες, ειδικά αν περπατάτε νοτιοανατολικά. Επίσης, ο γυμνισμός φαίνεται να είναι εντάξει στο νότιο-ανατολικό τμήμα της παραλίας. Το νερό στο βόρειο τμήμα της παραλίας είναι αρκετά βαθύ.